Blogg hos Livia Fitness


Limits – en föreställning om gränsöverskridandet

Posted by on 2:02 pm in Blogg | 0 comments

Om du sluter ögonen och låter din kropp bara stå på golvet som den vill, upptäcker du att kroppen kanske vaggar sida till sida. Kroppen svajar försiktigt från ena hållet till det andra för att kompensera för balansen. Rörelse, som vi är skapta för, är A och O för balans! (more…)

Träning hjälper mot depression, så enkelt är det! Föreläsning på GIH

Posted by on 4:39 pm in Blogg | 0 comments

Föreläsning på GIH

Gymnastik – och Idrottshögskolan (GIH) var riktigt fullproppad med folk idag när det var dags för öppna föreläsningar om hur träning kan hjälpa vid psykisk ohälsa.  Michail Tonkonogi, Professor i medicinsk vetenskap och Eva Andersson Docent i idrottsvetenskap turades om att än en gång poängtera hur träning borde kunna användas ännu mer för att ta hand om lindrigare former av depression och stress vilka drabbar fler och fler. (more…)

Fredrik Benke Rydmans ”Nötknäpparen” – en sagolik berättelse med barn i fokus

Posted by on 4:44 pm in Blogg | 0 comments

Foto: Ola Kjelbye

Imorgon är det äntligen dags: Fredrik Benke Rydmans ”Nötknäpparen” har sin premiär på Dansens hus! Redan för några veckor sen öppnade Dansens hus generöst upp sina dörrar enligt mottot ”dans är för alla”, och bjöd in sin publik till en flera timmar lång öppen repetition av Fredrik Benke Rydmans ”Nötknäpparen”. Jag satt också där och slogs främst över de många barn och ungdomar som hade tagit sig dit för att se hur Fredrik Benke, iklädd såsom dem i keps och korta mjukbrallor, lyckas skapa en berättelse genom dansen och teater tillsammans med sina unga skickliga dansare. (more…)

D-vitamin i fokus – EU-svar till Livsmedelsverkets förslag

Posted by on 5:02 pm in Blogg | 0 comments

Under våren 2016 skickade Livsmedelsverket (LMV) ett förslag till nya regler för livsmedelsberikning med D-vitamin, ut på remiss i EU. Förslaget gick ut på att få flera livsmedel att bli berikade på D-vitamin, ett vitamin som vi här uppe i Norden generellt sett har svårt att få tillräckligt av. Idag kom svaret till förslaget från EU.
Men låt oss först prata lite om D-vitaminet.

VAD ÄR D-VITAMIN OCH VAD HAR DET FÖR FUNKTIONER?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som såsom de andra vitaminerna är livsnödvändigt för oss men till skillnad från andra vitaminer är D-vitamin annorlunda kemiskt, då det är ett förstadium till ett hormon av liknande typ som våra könshormoner, testosteron och östrogen.
Vi kan få in oss D-vitaminet på två olika sätt: antingen genom att med hjälp av solen själva tillverka det från kolesterolet som vi har i kroppen; eller genom maten. Det vitaminet D som vi producerar i solen är av typen D3 och vi kan lagra det i kroppen under en tid efter solexponering. (more…)

Dans minskar den psykiska ohälsan bland tonårsflickor – ny avhandling vid Örebro Universitet

Posted by on 2:38 pm in Blogg | 0 comments

Jag är nyligen hemkommen från ett svettigt och riktigt kul danspass med vänner vid mitt hemmagym. Som alltid efter ett danspass är jag helt slut men genomlycklig, vilket i och för sig inte alls är märkvärdigt då länge har man känt till och även nyttjat i hälsosyfte dansens (och annan tränings-) välgörande effekter på både ”kroppen och knoppen”. Och om dansens väldigt positiva verka på tonårsflickor med olika hälsoproblem handlar också Anna Dubergs intressanta och nyligen presenterade avhandling vid Institutionen för Hälsovetenskaper vid Örebro Universitet. (more…)