Blogg hos Livia Fitness


TRE WORKSHOPS I VIRYA YOGA REHAB: YOGA MED BLOCK, BÄLTE, FILT OCH VÄGG!

Posted by on 1:03 pm in Blogg | 0 comments

Workshop II – höfter och bäckenet. Söndag 27 maj.

Anmäl dig senaste en vecka innan till liviwann@gmail.com

Välkommen!

 

 

Hallå yogalärare, titta hit!

 

Visst har du stött på yogaintresserade deltagare som säger sig vara orörliga, stela eller som har svårt att praktisera för de har ont i olika delar av kroppen?

 

Har du, som yogalärare, de verktyg som behövs för att ta hand om dessa deltagare så att de ska känna sig del av gruppen och så att de inte själva ska behöva tänka ut hur de bör anpassa rörelserna eller avstå från vissa positioner?

 

Kom och lär dig mer om hur du praktiserar yoga med hjälp av block, bälte och filt samt om hur du förenklar och underlättar rörelser och yogapositioner genom att använda väggen som referenspunkt i flödet.

Vi möts på yogastudion vid Salve Hälsocenter under tre workshops (se nedan) och tillsammans utforskar vi rörligheten och styrkan i 1) axlar och rygg (workshop I); 2) bäckenet (från benen till nedre delen av ryggen workshop II) och 3) fötter och händer (workshop III).

 

I varje workshop får du:

  • En c. 60 min-lång klass där du genom ett konkret yogaflöde får exempel på hur du kan lägga upp en klass där vi jobbar med propps och väggen som referenspunkt.
  • En kortare inledande somatisk meditation som relaterar till det biomekaniska temat vi använder.

 

Efter det, går vi igenom samt testar tillsammans varje rörelse/asana för sig och du får

–   ytterligare variationer på rörelser som du kan använda i dina klasser.

Målet och förhoppningen med dessa tre praktiska workshops är att du, när du har gått dem, som yogalärare, ska kunna erbjuda alternativ på rörelser (baserade på användning av vägg och propps) som kan göras även av de deltagare som håller på att rehabilitera/komma tillbaka till yoga från en skada, eller deltagare som är nya till yoga (inte så rörliga eller ovana).

 

Även om vi kommer att kort ta upp teori bakom rörelser och anatomi för respektive del av kroppen vi jobbar med, liggen fokusen och tiden mest på det praktiska, och vi kommer inte heller att gå genom olika typer av symptom eller sjukdomstillstånd.

Välkomna!

  1. Workshop I – rygg och axlar. Söndag 6 maj.
  2. Workshop II – höfter och bäckenet. Söndag 27 maj.

  3. Workshop III – fötter och händer. Söndag 10 juni.

 

Tid: 13.30-16.00

Pris för varje workshop: 550 kr ink moms. Betalas via faktura. Om du bokar alla tre workshops får du specialpriset på 1500 skr (ord. pris1650 skr).

 

Bara 12 platser finns att tillgå. Det finns mattor och några klossar/bälten att låna för deltagare som kommer långt ifrån, men du får gärna ta med egna propps om du har möjligheten.

 

OBS! Alla yogalärare är välkomna!

Virya Yoga-lärare får tillgodogöra sig av workshopstimmarna som uppdateringstimmar!

 

Lärare: Livia Wanntorp
Plats: Salve Hälsocenter, Krukmakargatan 3, Stockholm.

Anmäla: mejla dina faktureringsuppgifter samt telefonnummer till liviwann@gmail.com.

Din plats är garanterad så snart din faktura är betald. Observera att anmälan är bindande.

 

Limits – en föreställning om gränsöverskridandet

Posted by on 2:02 pm in Blogg | 0 comments

Om du sluter ögonen och låter din kropp bara stå på golvet som den vill, upptäcker du att kroppen kanske vaggar sida till sida. Kroppen svajar försiktigt från ena hållet till det andra för att kompensera för balansen. Rörelse, som vi är skapta för, är A och O för balans! (more…)

Träning hjälper mot depression, så enkelt är det! Föreläsning på GIH

Posted by on 4:39 pm in Blogg | 0 comments

Föreläsning på GIH

Gymnastik – och Idrottshögskolan (GIH) var riktigt fullproppad med folk idag när det var dags för öppna föreläsningar om hur träning kan hjälpa vid psykisk ohälsa.  Michail Tonkonogi, Professor i medicinsk vetenskap och Eva Andersson Docent i idrottsvetenskap turades om att än en gång poängtera hur träning borde kunna användas ännu mer för att ta hand om lindrigare former av depression och stress vilka drabbar fler och fler. (more…)

Fredrik Benke Rydmans ”Nötknäpparen” – en sagolik berättelse med barn i fokus

Posted by on 4:44 pm in Blogg | 0 comments

Foto: Ola Kjelbye

Imorgon är det äntligen dags: Fredrik Benke Rydmans ”Nötknäpparen” har sin premiär på Dansens hus! Redan för några veckor sen öppnade Dansens hus generöst upp sina dörrar enligt mottot ”dans är för alla”, och bjöd in sin publik till en flera timmar lång öppen repetition av Fredrik Benke Rydmans ”Nötknäpparen”. Jag satt också där och slogs främst över de många barn och ungdomar som hade tagit sig dit för att se hur Fredrik Benke, iklädd såsom dem i keps och korta mjukbrallor, lyckas skapa en berättelse genom dansen och teater tillsammans med sina unga skickliga dansare. (more…)

D-vitamin i fokus – EU-svar till Livsmedelsverkets förslag

Posted by on 5:02 pm in Blogg | 0 comments

Under våren 2016 skickade Livsmedelsverket (LMV) ett förslag till nya regler för livsmedelsberikning med D-vitamin, ut på remiss i EU. Förslaget gick ut på att få flera livsmedel att bli berikade på D-vitamin, ett vitamin som vi här uppe i Norden generellt sett har svårt att få tillräckligt av. Idag kom svaret till förslaget från EU.
Men låt oss först prata lite om D-vitaminet.

VAD ÄR D-VITAMIN OCH VAD HAR DET FÖR FUNKTIONER?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som såsom de andra vitaminerna är livsnödvändigt för oss men till skillnad från andra vitaminer är D-vitamin annorlunda kemiskt, då det är ett förstadium till ett hormon av liknande typ som våra könshormoner, testosteron och östrogen.
Vi kan få in oss D-vitaminet på två olika sätt: antingen genom att med hjälp av solen själva tillverka det från kolesterolet som vi har i kroppen; eller genom maten. Det vitaminet D som vi producerar i solen är av typen D3 och vi kan lagra det i kroppen under en tid efter solexponering. (more…)

Dans minskar den psykiska ohälsan bland tonårsflickor – ny avhandling vid Örebro Universitet

Posted by on 2:38 pm in Blogg | 0 comments

Jag är nyligen hemkommen från ett svettigt och riktigt kul danspass med vänner vid mitt hemmagym. Som alltid efter ett danspass är jag helt slut men genomlycklig, vilket i och för sig inte alls är märkvärdigt då länge har man känt till och även nyttjat i hälsosyfte dansens (och annan tränings-) välgörande effekter på både ”kroppen och knoppen”. Och om dansens väldigt positiva verka på tonårsflickor med olika hälsoproblem handlar också Anna Dubergs intressanta och nyligen presenterade avhandling vid Institutionen för Hälsovetenskaper vid Örebro Universitet. (more…)