Limits – en föreställning om gränsöverskridandet

Posted By Livia Wanntorp on Dec 16, 2016


Om du sluter ögonen och låter din kropp bara stå på golvet som den vill, upptäcker du att kroppen kanske vaggar sida till sida. Kroppen svajar försiktigt från ena hållet till det andra för att kompensera för balansen. Rörelse, som vi är skapta för, är A och O för balans!

Så vad händer det när länderna stänger sina gränser och låter människor inte längre röra sig fritt från land till land som de vill? Är det inte så att vi förlorar balansen i livet när vi inte längre kan korsa gränser i full frihet?

Detta är det viktiga budskap som genomsyrar ”Limits” i regi av duktiga Tilde Björfors och Cirkus Cirkörs nyaste produktion i samarbetet med Dansens hus, vilket jag hade chansen att gästa igår kväll.

Under den 130 minuters långa föreställningen får vi följa med flera livshistorier. I fokus står det människor som ena dagen var på jobbet eller gymmet och levde en vanlig dag men som andra dagen bara tvingades packa det minsta nödvändiga av sina ägodelar och ge sig ut på flykt till ett annat land, till följd av krig. I hopp till en bättre vardag. Och vad händer när länderna stänger sina gränser så att även hoppet efter ”något bättre” försvinner? Och vad skulle alternativet till detta ha varit, om man istället hade låtit medmänskligheten styra och gränsöverskridandet ske?

Likheter mellan detta konkreta gränsöverskridande och överskridande av kroppens begränsningar är stora. Cirkus Cirkör har en 20 års lång tradition av hur man inom akrobatik och träning ständigt försöker utmana sina kroppsbegränsningar och genom metodisk träning så småningom tänja dessa.

Förhållandet mellan balans och stabilitet i cirkusakrobatik är självklart. Inom cirkusakrobatik behöver den som står och håller upp sin kompis vara stabil, väl förankrad i marken och stark medan den som flyger måste förlita sig på kompisen under och till slut släppa taget för att kunna flyga. Igen får vi fundera på likheter mellan akrobatik och vårt liv: vi måste kunna släppa tag – flyga- och lita på våra medmänniskor för att kunna hitta en balans i livet.

Så budskapet om hur vi kan överträda gränser, vare sig det handlar om geografiska gränser mellan länder eller om det är våra egna kroppsbegränsningar, gestaltas magnifikt av fem fantastiska artister som bjuder på sin fulla repertoar av akrobatik i luft, asiatisk ring, jonglering, och språngbräda mm.

Musiken som ackompanjerar hela föreställningen är ett kapitel för sig och bara den värd att komma och se föreställningen! Limits musik är speciellt komponerad av multiinstrumentalisten Samuel ”Looptok” Andersson, som blandar akustiska och elektroniska instrument med liveloopningar som igår framfördes av begåvade musikern Thea Åslund.

Limits är en fantastisk föreställning som passar alla, unga som gamla, vilket också återspeglades av den blandade publik som satt och applåderade – i standig ovation! -med mig igår kväll. Och alla vi, behöver faktiskt än en gång påminnas oss om det som sker i världen just nu och funderar på vad vi kan göra för att övervinna våra egna begränsningar, vilka de än är.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *