Dans minskar den psykiska ohälsan bland tonårsflickor – ny avhandling vid Örebro Universitet

Posted By Livia Wanntorp on Jul 11, 2016


Jag är nyligen hemkommen från ett svettigt och riktigt kul danspass med vänner vid mitt hemmagym. Som alltid efter ett danspass är jag helt slut men genomlycklig, vilket i och för sig inte alls är märkvärdigt då länge har man känt till och även nyttjat i hälsosyfte dansens (och annan tränings-) välgörande effekter på både ”kroppen och knoppen”. Och om dansens väldigt positiva verka på tonårsflickor med olika hälsoproblem handlar också Anna Dubergs intressanta och nyligen presenterade avhandling vid Institutionen för Hälsovetenskaper vid Örebro Universitet.

När jag var och lyssnade på Annas presentation av sin forskning för drygt en vecka sen berättade hon om hur mycket större psykisk ohälsa som finns idag bland flickor som är mellan 13 och 18 år gamla i Sverige. Alarmerande siffror på detta placerar tydligen Sverige i toppen av de nordiska länderna och jag som mamma till två tonåriga tjejer kan inget annat än känna mig orolig för detta.
Inom ”Dansprojektet”, som Annas forskning var baserad på, följde Anna och hennes arbetsgrupp 171 flickor (13-18 år gamla) vilka tidigare identifierats via skolhälsovården i Örebro som tjejer med återkommande psykosomatiska besvär och/eller stressrelaterade problem och nedstämdhet. Flickorna sökte ofta hjälp hos skolsystern för flera typer av problem, från huvudvärk och ont i magen till depression och andra mer psykiska besvär.
Projektet omformades som så att dessa tjejer fick efter skolan gå till en träningslokal och utöva olika typer av danspass två gånger i vecka under åtta månader. Efteråt intervjuades tjejerna och de själva fick berätta om hur dessa danstillfällen hade känts eller upplevts. Många av tjejerna berättade om hur de nu både sov bättre, hade fått större självförtroende (vilket också direkt observerades av Anna som var deras danslärare) samt generellt hur de helt enkelt mådde bättre.
En extraintressant komponent av projektet som säkert bidrog till de positiva resultaten var att projektet verkligen var designat för att minimera prestationen under dessa danspass. Bland annat ingick det inte någon form av avslutning med visning, vilket säkert också  minskade kraven och stressen som dessa krav medför. Dessutom visade sig än en gång att träning med andra/i en grupp verkligen kan leda till större gemenskap och även öppna upp för större social nätverk och nya vänner. Anna berättade stolt hur hon själv sett vissa av dessa flickor  långsamt men säkert kliva fram/ta plats i träningslokalen för att så småningom våga ta plats även i livet.
Projektet är avslutat och avhandlingen presenterad men huvudfrågeställningen om hur vi måste få ner den psykiska ohälsan bland tonårsflickor står kvar. Nu när vi har identifierat dansen som ett relativt billigt sätt som vi kan använda för att hjälpa dessa tjejer ges det också möjlighet att introducera dansprojektet i din stad eller kommun genom utbildning av särskilda dansinstruktörer som kan hålla i liknande dansgrupper. De tränarna som är bäst lämpade till detta bör ha en bakgrund inom vård/omsorg eller som en utbildning i pedagogik/psykologi. Du kan kontakta Anna (anna.duberg@oru.se) för mer info om detta.
Som jag alltid säger: dansen är magisk och den känsla av välmående som du får av dans är unik, om du frågar mig…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *